2016 infördes den nya nationella stöd- och behandlingsplattformen i regionen och sedan dess har 3 500 patienter inlett behandling med KBT. Det är flest i landet, enligt ny statistik, skriver regionen i ett pressmeddelande.
– Det här har varit en långsiktig satsning som nu ger effekt, säger Sanja Halenius, psykoterapeut och processledare för KBT på nätet i region Östergötland.
Fortsatt ökning
Användningen fortsätter dessutom att öka, under det första halvåret i år fick 748 patienter behandlingsformen på nätet, jämfört med 560 personer samma period under 2018.
Nu finns också fler behandlingsprogram och den senaste behandlingen riktar sig till unga mellan 12 och 18 år som har ångest eller oro.
De flesta vårdcentraler, ungdomshälsor, barnhälsor och barn- och ungdomspsykiatrin i regionen erbjuder KBT på nätet som e-tjänst på 1177 Vårdguiden.
Kognitiv och KBT
Kognitiv (av medeltidslatin cognitiʹvus, av latin coʹgnitus ’bekant’, ’beprövad’, av cognoʹsco ’lära känna [med sinnen eller förstånd]’, ’undersöka’), som avser kognition, kunskap, förstånd eller information. Ordet ingår i många facktermer med psykologisk anknytning.
KBT
Kognitiv beteendeterapi, KBT, form av psykologisk behandling baserad på kognitiv teori och/eller inlärningsteori. Kognitiv beteendeterapi syftar till att lära sig hantera situationer som framkallar besvärande känslor och beteenden, genom inlärning av konstruktiva, fungerande tanke- och beteendemönster.
KBT är en integrativ och handlingsorienterad behandlingsmetod. Det är en bred psykoterapeutisk inriktning som existerar i en mängd olika varianter vilka inkluderar både allmänna och störningsspecifika behandlingsmetoder.
Källa: Nationalencyklopedin