Foto: TT

KD vill ha alkoholstopp inför operationer

Publicerad

Enligt de två kristdemokrater som skrivit motionen kan alkohol ställa till problem för operationspatienter. Därför vill de att Region Östergötland inför alkoholstopp för patienterna under fyra veckor före planerade operationer.

Främst gäller det här hjärt- och kärlpatienter anser Stefan Redéen (KD) och Anders Eksmo (KD) som är de som står bakom motionen till Region Östergötland, skriver Norrköpings Tidningar.  

– Alkoholkonsumtion orsakar risker för själva operationen men även nedsövningen påverkas av alkohol, säger Stefan Redéen till tidningen.  

Motionärerna menar också att alkoholen även påverkar immunförsvaret negativt och att patienterna därmed lättare får infektioner. Redéen är kirurg och sitter i regionfullmäktige samt hälso- och sjukvårdsnämnden. 

Alkoholstoppet skulle gälla fyra veckor före en planerad operation menar de båda kristdemokraterna. Det skulle alltså inte gälla akuta operationer. Runt om i Sverige finns redan ett rökstopp som innebär att man inte bör röka fyra till åtta veckor innan en operation. 

– Jag skulle säga att alkoholstoppet borde innebära noll alkohol. Att patienten bör avstå från att dricka helt i fyra veckor. Även liten alkoholkonsumtion påverkar, säger Stefan Redéen till NT. 

På Akademiska sjukhuset i Uppsala har man redan prövat alkoholstopp och nu anser KD att detta ska utredas även i Östergötland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer