Gasbomber hotar Östersjön

Uppdaterad
Publicerad

Ett stort hot mot miljön i Östersjön är alla de kemiska stridsmedel som dumpades i havet efter andra världskriget. Nu ska en grupp från Norrköping ge sig ut för att kartlägga problemet. 

De är på jakt efter havets mörka hemligheter, gasbomber och kemiska vapen som dumpats efter andra världskriget. Då tyckte man att Östersjön var en lämplig plats att gömma dem på men idag tänker man annorlunda.

– Ja, det finns en viss risk att fisket påverkas, man har sett att det finns förhöjd kemiska substanser i fiskarna, men de måste komma nära själva området. Det sprids naturligtvis med strömmar och på olika avstånd i från själva dumpningsplatsen, Ulf Olsson sjömätningschef vid Sjöfartsverket.

50 000 ton stridsmedel

Uppskattningsvis finns omkring 50 000 ton kemiska stridsmedel i Östersjön. Det är oklart vilka konsekvenser det kan ge vilket också är anledningen till varför undersökningen genomförs.

– Det är väldigt stora mängder, det var ganska stora gasbomber på 250 kilo styck som man dumpade, massor av båtlaster. på vissa ställen kan man alltså se på botten hur båten har legat och drivit. Det är väldigt täta rader med dumpade objekt, säger Kent Lögdberg mätningsledare vid Sjöfartsverket, säger Kent Lögdberg, mätningsledare Sjöfartsverket.

– Att lyfta upp detta är en dyr historia, det kostar mycket pengar och kräver mycket fartygstid, säger Ulf Olsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.