I klippet berättar forensiker Elisabet Leitet hur många fall hon tror att NFC kommer använda sig av den nya tekniken. Foto: SVT

Klartecken för polisen att använda ansiktsigenkänning

Uppdaterad
Publicerad

Nu ger Datainspektionen tummen upp för användning av programvara för ansiktsigenkänning mot signalementregistret. På Nationellt forensiskt centrum, NFC, i Linköping, planerar man att starta verksamheten efter årsskiftet.

– På svenska kallas det för automatisk ansiktsigenkänning, där själva algoritmen gör en grovsållning bland bildmaterialet och levererar de bästa matchningarna. Därefter gör vi en bedömning om man går vidare med någon matchning eller inte, säger Elisabet Leitet, forensiker på NFC.

I vilka sammanhang kan man använda det?

– I alla brott där det förekommer bild och video, som övervakningsfilm, skulle jag vilja påstå, säger hon. 

Hur kommer det här hjälpa er?

– Vi har sen tidigare gjort matchningar gällande fingeravtryck och DNA, nu får vi ytterligare ett verktyg i den forensiska verksamheten.

Bra resultat vid pilotprojekt

Tekniken har testats under våren som ett pilotprojekt med positiva resultat.

– Det gick väldigt bra, då körde vi riktiga ärenden där utredare skickade in ärenden. Vi fick in 83 fall, varav fyra var av för låg kvalitet. Men av återstående 79 fick vi en potentiell träff i var fjärde fall, säger forensiker Elisabet Leitet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.