Bygget av Ostlänken genom Kolmården får grönt ljus /Arkivbild Foto: Björn Lindgren/TT

Klartecken för Ostlänkens dragning genom Kolmården

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen i Östergötland säger ja till Trafikverkets plan för Ostlänkens sträckning genom Kolmården. Det handlar om sträckan mellan Stavsjö och Loddby som bland annat innehåller en åtta kilometer lång tunnel.

I beslutet finns också en dispens från artskyddsförordningen då bygget av den nya järnvägen kan komma att påverka livsmiljön för den fridlysta hasselsnoken.

Sträckan som nu fått klartecken är totalt 15 kilometer lång och en utredning om hur järnvägen ska utformas och byggas godkändes 2023.

Ostlänken

Länsstyrelsen skriver att projektet kommer ge en stor påverkan på miljön, men valet av att bygga en lång tunnel är tänkt att begränsa ingrepp för naturvård och friluftsliv. Men särskilt under byggtiden kommer närboende störas.

– Vi bedömer att Trafikverket i det här skedet har tagit de hänsyn som är rimliga, säger Jan Persson, samhällsbyggnadsdirektör, Länsstyrelsen Östergötland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ostlänken

Mer i ämnet