Solcellspark / Arkivbild Foto: Johan Nilsson/TT

Klartecken för stor solcellspark i Ydre

Publicerad

Företaget European energy får tummen upp från länsstyrelsen i Östergötland för sina planer på en solcellspark i Ydre kommun.

Anläggningen ska ligga i anslutning till vindkraftparken i Grevekulla och blir enligt företaget en av landets största så kallade hybridparker, med både sol och vind.

Samråd har hållits med fastighetsägare i det berörda området, som är 54 hektar stort och mest består av produktionsskog.

– Vi tycker att länsstyrelsen för ett klokt resonemang, där man tar hänsyn till det stora och ökande behovet av el som är nödvändigt för att klara elförsörjningen och den gröna omställningen, säger Peter Braun projektchef för Sverige, Norge och Finland på European Energy.

Solparken hoppas kunna producera 43,7 GWh, vilket motsvarar 8 800 villors årsförbrukning av hushållsel.

Hör företaget berätta om planerna i klippet nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I Ydre kommun vill man bygga en jättepark för solel. Följ med dit och hör Anna Dahlin om varför solcellsparkerna slår rekord. Foto: Lena Liljeborg /SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.