Hydrolog om grundvattennivåerna: ”Fortfarande lite bekymmersamt”

Publicerad

Trots att vi de senaste tre månaderna haft nederbörd som ligger något över det normala är det fortfarande låga grundvattennivåer på sina håll.

Enligt SMHI har vintern varit relativ normal sett till nederbörd och det är just snö och regn som faller under vintern och fram till april som är viktig för att grundvattennivåerna skall komma i balans.

Den senaste tidens väder

– Sedan under vår och sommarmånaderna avdunstar nederbörden och växtlighet tar stor del av det regn som kommer falla, säger Niclas Hjerdt hydrolog vid SMHI.

Men trots att vi den senaste tiden haft nederbörd som är normalt eller något över det normala för årstiden, är situationen fortfarande kritisk på sina håll.

– Vi går sakta mot normala nivåer, men vi hade önskat att det gått fortare. På grund av den torra och varma sommaren följt av en torr höst är situationen med låga grundvattennivåer fortfarande lite bekymmersam på sina håll, säger Niclas Hjerdt och tillägger att det gäller större magasin som kommunal dricksvattenförsörjning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer