Klimatriksdagen avslutad

Uppdaterad
Publicerad

Att tvinga AP-fonderna att överge tillväxtmålen för att istället bara göra klimatsmarta investeringar.

Det var ett av kraven när folkets egen Klimatriksdag i Norrköping avslutades under söndagen.

Kravet på nya kolfria ägardirektiv till det statliga energibolaget Vattenfall, var den motion som väckte störst jubel när Klimatriksdagen avslutades i en gammal panncentral i Industrilandskapet i Norrköping idag. Men det jublades åt fler.

Olivia Linanders motion som kräver hårdare regler för hur AP-fonderna ska få investera våra pensionspengar fick också ett bejublat mottagande.

Över 600 delegater har i tre dagar diskuterat och motionerat. Av totalt 220 motioner vaskade man till slut fram sju som nu ska lämnas över till de folkvalda politikerna. 

En av motoinerna kräver en halvering av Sveriges utsläpp av växthusgaser redan under nästa mandatperiod. Ett tufft krav som ska sätta press på politikerna, har man tänkt sig.

Någon ny Klimatriksdag blir det inte den närmaste framtiden. Nu upplöses föreningen som arrangerat den. Nu blir det istället politikerna i den riktiga riksdagen som får ta över.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer