Martin Ahlström visar den kupol som man byggt på gården som utgör ett pilotprojekt för hur man kan minska utsläppen till Östersjön. Foto: SVT

Klimatsmart by på Gotland vill närma sig naturen

Publicerad

Klimatfrågorna har varit aktuella den senaste tiden i samband med klimatmötet i Polen. I eko-samhället Suderbyn på Gotland lever människor från olika länder tillsammans. Här går man ett steg längre än många andra för att minska sitt miljömässiga fotavtryck.

Martin Ahlström är en av cirka 20 personer från olika delar av världen som bor i Suderbyn i Västerhejde på Gotland. Det är ett en eko-by och ett kollektiv som funnits i tio år där tanken om att leva hållbart genomsyrar allt. Martin bestämde sig för att flytta till gården för två år sedan.

– Det är främst för att jag vill ha ett mindre fotavtryck på omvärlden än vad jag kanske haft, säger Martin och berättar att en grundtanke med byn är att hitta tillbaka till gamla sätt att leva som visat sig fungera.

Vill komma nära naturen igen

– Att gå tillbaka till våra rötter och anknyta till naturen. Därför är permakultur (hållbar odling, red.anm.) ett stort ledord i vårt sätt att förhålla oss till den här platsen. Vi vill testa olika tekniker som har fungerat förut, där folk har mått bra, och hur de kan fungera i vårt nya och kommande samhälle. Vi vill göra det tillsammans med andra människor som delar våra åsikter, och samtidigt vara pedagogiska utåt, säger Martin Ahlström.

Genom att bo många tillsammans så minskar man belastningen på miljön. Man delar på fyra biogasbilar och man köper in ekologisk mat på bulk för att minska på antalet förpackningar. På gården driver de boende också flera olika projekt där man använder gamla metoder för att få ny kunskap.

Ekologisk matlagning. Martin Ahlström och Alisa Sidorenko förbereder dagens lunch till de boende på gården. Foto: SVT

Till exempel så har man byggt upp en stor växthusliknande kupol som ska bli helt självförsörjande på vatten och el där man kan odla grödor på ett nytt sätt. Inne i kupolen, som är sju meter hög, står höga rör med små hål i.

– Det är en odling- och energianläggning som ska vara utan läckage, säger Martin. I varje hål i tornen så kommer det att växa ut bladgrönsaker. De kommer att få näring från vår biogasreaktor som är en gammal kinesisk modell som fungerat i tusen år. Biprodukten blir en slags näringssmoothie, och den använder vi sedan till grönsakerna, berättar Martin.

Både jordnära lösningar och lagar från högre ort behövs

Medan man vid klimatmötet i Polen ska ta fram ett regelverk på den högsta nivån, så är kupolen vid Suderbyn ett mer jordnära och konkret exempel på hur man till exempel kan minska utsläppen till Östersjön.

– Det är väldigt viktigt att de som gör policys och skriver lagar, nationellt och internationellt, är med på vad som krävs för att få en verklig omställning, säger Martin Ahlström som hoppas att resten av samhället kan börja ta till sig av det till exempel görs hos Suderbyn.

– Vi är inte de enda som ligger i framkant, eller som har gjort det här ett par år. Och vi hoppas att vi inte kommer att ses som så unika om 10-15 år, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.