En man i Karlskrona misstänkt ha stulit innehållet i flera paket på postombudet. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Klimatsmart viktigare än snabba leveranser enligt ny undersökning

Uppdaterad
Publicerad

Det är viktigare att leveranser av beställda varor är klimatsmarta än att det går snabbt. Det anser majoriteten av de tillfrågade i en ny Sifo-undersökning.

Det är Sjöfartsverket som beställt en ny Sifo-undersökning om vad som är viktigt för svenskarna när det kommer till leveranser av varor. Enligt myndigheten visar den att merparten av de tillfrågade, 68 procent, är beredda att välja en längre leveranstid för en beställd vara, om transportsättet är mer klimatsmart än det snabbaste transportslaget.

Undersökningen utfördes av Kantar Sifo i oktober genom 1040 webbintervjuer mot målgruppen ”allmänhet” i åldrarna 18 till 79 år.

Enligt regeringens godsstrategi ska transporter flyttas över från vägar till tåg och fartyg. Det handlar både om klimatskäl och utrymmesskäl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.