Knarkhärva i Norrköping

Uppdaterad
Publicerad

Ett 20-tal personer i Norrköping misstänks ha framställt och langat narkotika och bland annat sålt det till skolungdomar. Igår lämnade åklagaren in en stämningsansökan, idag håller polisen presskonferens.

Det var i oktober i fjol som polisen började sitt spaningsarbete mot flera misstänkta personer i Norrköping. Under hösten gjordes flera beslag av cannabis och hasch. Polisen upptäckte en omfattande, organiserad narkotikaförsäljning, som bland annat riktades till skolungdomar. Ett tjugotal av de misstänkta är unga, flera är bara 16 år. 
– Det här är ovanligt, vi brukar kunna ta en och annan, men att se ett sådant här stort mönster med så många inblandade är ovanligt i Östergötland, säger Mikael Kinnå, som är chef för narkotikagruppen i Norrköping.

Odlade i Vrinneviskogen
Bevisen har räckt till att åtala nio personer, som är mellan 20 och 47 år gamla. De åtalas för olika former av narkotikabrott, tre av dem misstänks ha odlat och framställt cannabis i närheten av Åby och i Vrinneviskogen. 
– Det är inga jättestora mängder narkotika det handlar om totalt. Så det är svårt att uppskatta om det här kommer påverka tillgången på narkotika. Det finns stora mängder i omlopp i Norrköping. Det här kan vara som toppen av ett berg, säger Mikael Kinnå.

Sålde till skolungdomar
Han är bekymrad över att drogförsäljningen bland annat riktades till skolungdomar. Han befarar samtidigt att liknande verksamheter fortfarande kan pågå på skolor runt om i Norrköping.
– Vi måste jobba mycket bredare för att få bukt med de här problemen, säger han.

Samtliga misstänkta är på fri fot i väntan på rättegången.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer