Bobbo Werkelin, vd för Kneippbyn på Gotland. Foto: Patrik Widegren /SVT

Kneippbyns vd: ”Det ser väldigt bra ut”

Uppdaterad
Publicerad

Efter två tuffa år för besöksnäringen under coronapandemin har hjulen åter börjat snurra hos Gotlands största besöksmål – Kneippbyn.

– Vi ligger inledningsvis lite upp om man jämför med 2019, säger vd:n Bobbo Werkelin.

Förr köpte besökarna mer biljetter direkt i kassan – idag bokar de flesta digitalt. Det gör att säsongerna ser lite olika ut och jämförelser kan halta, enligt Werkelin.

– 2020 var en katastrof och i fjol öppnade vi tre veckor senare än normalt. I år har vi ökat 40 procent på boendesidan, jämfört med förra året.

Gotland

Nu finns inga direkta restriktioner kvar, men det finns fortfarande automater med handsprit och ett tak för antalet besökare på 2 500 per dag.

Australiensiska glädjetårar

Under pandemin var det väldigt få utländska turister, men nu har det vänt.

– De flesta besökarna kommer från Mälardalen, men vi har gäster från hela landet. Sedan kommer det fler tyskar nu. En del antagligen via den nya färjelinjen från Rostock. Dessutom har andelen kryssningsturister ökat på Gotland eftersom de tidigare ofta avslutade i S:t Petersburg. Nu blir det några dagar till här i stället.

Villa Villekulla. Foto: Kneippbyn resort

Vad är det som lockar mest?

– Jag tror det är en kombination av aktiviteter och Pippiteatern. Jag antar att Villa Villekulla är mer känd än Visby. Vi hade en kvinna från Australien som kom ut från huset i glädjetårar.

Om vädret håller sig hyggligt hoppas Bobbo Werkelin på en succésommar.

– Antalet bokningar ser väldigt bra ut, både för rederiet och hos oss.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet