• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Foto: TT

Knivmannen förd till rättspsyk

Uppdaterad
Publicerad

Knivattacken i Norrköping i går var av allt att döma ett vansinnesdåd. Den misstänkte gärningsmannen har undersökts av läkare och förs nu till rättspsyk i Vadstena, berättade polisen under en presskonferens.

Det var vid lunchtid i går som den misstänkte 24-åringen gick till attack med kniv mot tre personer i centrala Norrköping. Två av dem skadades allvarligt.

– Det finns ingen som helst koppling mellan offren och gärningsmannen. Motivbilden förefaller som ett dåd utfört av en gärningsman med tecken på psykisk ohälsa, sade Anders Selevik vid polisen i Östergötland.

Knivdåd i Norrköping

Gripandet av 24-åringen möjliggjordes av att en ledig polis ingrep.

Har erkänt

Den misstänkte gärningsmannen förhördes i går och anhölls senare misstänkt för morförsök på tre personer.

– Det hölls ett förhör där den gripne medgav gärningarna. Det planeras ett mer ingående förhör, säger Anders Selevik.

24-åringen är uppvuxen i Norrköping och sedan tidigare känd av polisen, men inte för några våldsbrott. Han har sedan flera år varit hemlös och har tidigare tvångsomhändertagits och vårdats på en psykiatrisk avdelning.

– Det har varit liten kontakt, men då för ringa brott, inte alls den här magnituden, säger Erik Thulin, polisens presstalesman.

Har han då uttryckt önskemål om att få hjälp?

– Inte vad jag vet.

24-åringens mor säger till SVT att hon kämpat för att sonen ska få psykiatrisk vård.

Vårdas på sjukhus

Den kvinna som knivskars under gårdagens attack har opererats på Karolinska universitetssjukhuset. Hon och en yngre man person vårdas fortfarande för sina skador. Läget för mannen uppges vara stabilt.

Ytterligare en kvinna skadades lindrigt under attacken. Hon har fått lämna sjukhuset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knivdåd i Norrköping

Mer i ämnet