Knölsvan dödade hundra fågelungar – skyddsjakt inleds

Uppdaterad
Publicerad

En svanhanne på Stora Karlsö i Gotland attackerade och bet ihjäl ett stort antal ejderungar. Nu ska den skjutas ihjäl, har länsstyrelsen bestämt.

Det är länsstyrelsen i Gotlands län som nu beslutat om skyddsjakt på svanen. De senaste åren har den attackerat och bitit ihjäl ett stort antal ejderungar på Stora Karlsö. Den har dessutom attackerat ådorna när de försöker skydda sina ungar. Det är Karlsö jagt- och djurskyddsförening AB som förvaltar ön, som ansökt om skyddsjakten.

Ovanligt beteende

Enligt bolagets tillsynsman har svanen bara i fjol dödat omkring hundra ungar.

Gotland

– Det här beteendet är inte ovanligt hos knölsvanar, men då förekommer det oftast i begränsade vatten där konkurrensen om föda är större. Att en knölsvanshanne gör så här där utrymmet är obegränsat är däremot ovanligt, säger Mimmi Skog, handläggare vid länsstyrelsens naturvårdsenhet i ett pressmeddelande.

Ejdern hotad

Ejderns framtid på Stora Karlsö är hotad. En fågelräkning i juni räknade 334 honor – men bara 16 ungar. Länsstyrelsen motiverar därför jakten med att intresset av att skydda ejdern på ön väger tyngre än att skydda den aggressiva svanen.

Se mer om fåglarna på Stora Karlsö i det här klippet:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet