”Det är ett himla pusslande”, säger Christine Karmfalk, vd på Kolmårdens djurpark – om att ta emot nya djur från ett annat zoo. Foto: Frida Liljequist/Scanpix, Rickard Monéus, Kolmården

Rovdjur från Orsa kan hamna i Kolmården

Uppdaterad
Publicerad

Kolmårdens djurpark har möjlighet att ta in nya djur från Orsa Rovdjurspark, till följd av deras nedstängning.

Järv och Berguv är några djurarter som Kolmården har chans att få skapa ett nytt hem åt när de lämnar Orsa Rovdjurspark som ska avvecklas.

– Det finns väldigt goda chanser för att vi tar emot djur från Orsa men vilka vet vi inte än. Vi ska göra allt vi kan för att hjälpa när det sker, berättar Christine Karmfalk, vd på Kolmårdens djurpark.

Norrköping

Sprids över Europa

De som är med och avgör vart djuren hamnar är så kallade artkoordinatorer från organisationen EAZA (Eurpean Association of Zoos and Aquaria). Christine Karmfalk förklarar att djuren förmodligen kommer att spridas över de länder i Europa som är medlemmar i EAZA.

– Vi kan eventuellt ta emot tre berguvar. Sen har vi ett rovdjurshägn som står tomt men skulle behöva rustas upp för att ha järv, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet