Mats Amundin tillsammans med en franciscanadelfin. Foto: KOLMÅRDEN

Kolmårdens forskning ska rädda delfiner i Sydamerika

Uppdaterad
Publicerad

Varje år fastnar flera hundra delfiner i fiskenät längs Sydamerikas kuster. Nu har ett brasilianskt team tagit hjälp av Mats Amundin, som länge forskat om tumlare och delfiner på Kolmårdens djurpark.

Mats har inom ett EU-finansierat forskningsprojekt använt ljuddetektorer för att räkna tumlare i Östersjön. Nu används samma verktyg för att kunna uppskatta omfattningen av den mest hotade arten franciscanadelfinen i Sydamerika.

Den andra delen av uppdraget är att varna delfinen för näten med hjälp av en ny ljudskrämma, en så kallad pinger, som Kolmården varit med att att utveckla.

– Vi hoppas kunna hålla delfinerna borta från de farliga näten och därmed rädda dem från en plågsam drunkningsdöd, säger Mats Amundin, senior zoologisk rådgivare och forskningschef Kolmården.

Lyckade tester

Pingern är utvecklad för tumlare och har visat sig verkningslös på flasknosdelfinerna. Men de första testerna som Mats gjorde i november i Brasilien visar att det fungerar på franciscanadelfinen.

– Det visar sig klockrent, så det ser väldigt lovande ut, säger Mats Amundin.

Om testerna fortsätter att falla väl ut återstår kanske den största utmaningen. Att introducera pingern ibland yrkesfiskarna.

– Fisket där bedrivs i små öppna båtar och det är svårt logistiskt, så vi tänkte börja i ett litet skyddat område och om det fungerar är det dags för hela kusten vid Brasilien, Uruguay och Argentina.

Dyr utrustning

En annan utmaning är att utrustningen kostar mycket pengar.

– Fiskarna är inte jättetända. Det är dyrt så det gäller att vi hittar en finansiering.

Tidigare var det också ett problem med att sälar och sjölejon lärde sig att ljudet betydde mat och tömde näten, men det har man nu åtgärdat.

– Vi har ökat frekvensen så att de inte längre kan uppfatta ljudet, säger Mats Amundin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.