Maj Bergendahl, avdelningsordförande Kommunal Öst. Foto: Tobias Holmqvist / SVT

Schemastrid i Söderköping tas till Arbetsmiljöverket

Uppdaterad
Publicerad

Fackförbundet Kommunal väljer idag att gå vidare med sin anmälan av 21 arbetsplatser i Söderköping. Vårdpersonalen och kommunen är oense om hur schemaläggningen hanteras.

Den här typen av anmälan kallas för 6:6a i arbetsmiljölagen.

– Vi har 13 punkter på listan som vi vill ha svar på och skyddsombuden är inte nöjda med de svar vi fått från arbetsgivarsidan. Därför lämnar vi idag vidare anmälan till Arbetsmiljöverket, säger Maj Bergendahl, avdelningsordförande för Kommunal Öst.

Maj Bergendahl säger också att det inte är så vanligt att det inte går att komma till tals med arbetsgivaren.

– Men här backar de inte på något sätt. Svaren skyddsombuden fått är tagna ur en handbok som används vid schemaläggning. Kommunen har inte svarat på hur man säkerställer risker utifrån stress vid schemaläggningen.

Kommunen anser de gjort rätt

Förra veckan sa socialnämndens ordförande, Boel Holgersson (C), att kommunens HR-chef säger att de skött allt på rätt sätt. Hon menar också att hon som politiker fått ärva ärendet.

– Nu har kommunal gått vidare och gjort en anmälan och det var väl inte helt oväntat. Jag tycker det är väldigt sorgligt att den här konflikten som har uppstått mellan Kommunal och Söderköpings kommun trappas upp på det här sättet, säger Boel Holgersson (C), socialnämndens ordförande.

Boel Holgersson (C) tycker samtidigt att det kan vara bra att få lite utomstående ögon från Arbetsmiljöverket för att ge deras syn på konflikten.

– Det är tråkigt när det blir så här, men våra medlemmar i Söderköping mår inte bra. Nu är det upp till Arbetsmiljöverket att göra sin bedömning, men jag hoppas det ledet till förbättringar, säger Maj Bergendahl.

– Vårdpersonalen har ett tufft jobb som pågår 24/7 och de behöver scheman så de också kan ha ett socialt liv.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Schemastriden i Söderköping

Mer i ämnet