I klippet berättar Catarina Eriksson, ordförande Kommunal Öst, mer om ökad rädsla för repressalier i arbetslivet. Foto: Ulf Persson/SVT

Kommunal Öst: ”Skyddsombud har blivit uppsagda – när de protesterat”

Publicerad

Kommunal Öst delar bilden i den enkät SVT:s Uppdrag granskning gjort om ökad rädsla för att larma om missförhållanden på arbetsplatser. I den svarar 8 av 35 fackförbund att rädslan ökat de senaste åren. Den visar också att skyddsombud blivit mer utsatt för repressalier.

Detta är någonting även Kommunal Öst känner igen sig i.

– Det har vi märkt när de påtalat till exempel brister i scheman och arbetsmiljö. På några ställen har det varit så illa att de blivit uppsagda. Och det har inte blivit någon förhandling utan istället en enskild överenskommelse med arbetsgivaren, för man har inte orkat ta strid, säger Catarina Erisksson.

Hon är ordförande i Kommunals östra region som omfattar Östergötland, Sörmland och Gotland.

Åtta fackförbund ser mer repressalier

8 av 35 fackförbund säger i Uppdrag Gransknings enkät att det blivit vanligare med repressalier mot skyddsombud de senaste fem åren. Ett av dem är just Kommunal. De andra är Lärarnas Riksförbund, Sveriges Farmaceuter, Vårdförbundet, SEKO (Service- och kommunikationsfacket), Försvarsförbundet, Sveriges Yrkesmusiker och Byggnadsarbetarförbundet.

Detta trots att arbetsgivare inte får förhindra skyddsombuden på en arbetsplats att driva frågor kopplade till en god arbetsmiljö.

I klippet berättar Catarina Eriksson mer om ökad rädsla och repressalier.

Missa inte Uppdrag granskning

De kallas visselblåsare – människor som larmar om missförhållanden på sina arbetsplatser eller kritiserar sina chefer öppet. Men den som vågar höja rösten riskerar att få betala ett högt pris. Vad är egentligen tillåtet att säga?

Reportaget ”Håll käften och lyd” publiceras onsdag 3 mars klockan 12 på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.