Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bättre avhopparverksamhet, riktade insatser mot unga och hårdare tag mot droger i skolorna. Så vill kommunalrådet Kristina Edlund (S) jobba mot gängkriminaliteten och våldet. Foto: SVT

Kommunalrådet efter skjutningar: ”Vi måste ta hand om narkotikan som flödar i vår kommun”

Uppdaterad
Publicerad

Efter nya skjutningar i Linköping vill kommunalrådet Kristina Edlund se krafttag mot bland annat droger i kommunens skolor.

– Vi måste jobba med flera olika insatser. Vi måste få bättre kontroll på vilka som vistas i vår kommun, jobba mycket mer målmedveten mot vissa åldersgrupper och med avhopparverksamhet.

Inom några veckor kommer den politiska ledningen och polisledningen träffas för att diskutera åtgärder, enligt Kristina Edlund (S), kommunalråd i Linköping kommun.

– Vi måste på allvar ta hand om narkotikan som vi ser flödar i vår kommun.

Skjutvapenvåldet i Linköping

Hårdare tag i skolor

Signalerna från skolorna om droganvändning måste tas på allvar, anser Kristina Edlund, och i videon berättar hon om ”hårdare tag”, bland annat drogtester och kameraövervakning.

– Narkotikan är många gånger grogrunden till kriminaliteten, så vi behöver ta fram strategier.

”Det ska vara svårt att vara gängkriminell”

Hon vill också jobba med kameraövervakning, få kontroll över vilka som bor och vistas i kommunen och försöka komma åt ”oseriösa och kriminella aktörer som är inne i våra välfärdssystem”.

– Tillsammans måste vi nu jobba hårt och målmedvetet med att nyrekryteringen av unga stannar upp, men också med att gängkriminella inte ska kunna bedriva verksamhet i vår kommun. Det ska vara svårt att vara gängkriminell i Linköping.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skjutvapenvåldet i Linköping

Mer i ämnet