Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Kommunekologen i Linköping vill ha kvar utterskyltarna: ”Rödlistad och fridlyst”

Publicerad

Nu försvinner varningsskyltarna för utter i Linköping, efter att Transportstyrelsen sagt sitt. Kommunekologen Anders Jörneskog tycker skyltarna kunde ha suttit kvar.

– Uttern är rödlistad, sällsynt och fridlyst och utpekad som en av våra mest skyddsvärda däggdjur. Då kan jag tycka att just utterskyltarna skulle man kunna få ha kvar, säger han.

Skyltarna som varnar för uttrar har suttit uppe i Linköping sedan 2014. Enligt Transportstyrelsen är skyltar av typen inte varningar för trafiksäkerheten i första hand, utan för djurens säkerhet, och är inte godkända av myndigheten. Det är bakgrunden till att de nu ska tas ned, vilket Corren var först med att berätta.

Även om kommunekologen Anders Jörneskog förstår myndighetens beslut menar han att bevarandevärdet av uttrar är väldigt högt. Men han säger även att man vidtagit åtgärder för att uttrar inte ska komma upp på vägen – vilka gett resultat.

Se när kommunekologen Andes Jörneskog visar en av de mest lyckosamma åtgärderna i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.