Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vuk Vujovic, tjänsteman i beredskap vid Norrköpings kommun berättar att det samlats många barnfamiljer och äldre i den evenemangslokal som öppnats upp för drabbade under söndagsmorgonen. Foto: SVT/Wighsnews

Kommunen efter polisinsatsen i Norrköping: ”Flera barnfamiljer evakuerades”

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagsmorgonen aktiverade Norrköpings kommun krisstöd och samlingsplatser för alla dem som evakuerats från sina hem, i väntan på att det misstänkta farliga föremålet undersöktes av Nationella bombskyddet.

Det var strax innan klockan fyra på söndagsmorgonen som polisen larmades om ett misstänkt farligt föremål på S:t Persgatan i centrala Norrköping.

Flera boende i området har evakuerats och hänvisades till evenemangslokalen Flygeln.

– En polis knackade på dörren och sa att jag skulle lämna min lägenhet, berättar en man för SVT Nyheter Öst.

Han berättar att det känns olustigt och han funderar på att flytta ifrån staden.

– Det händer så mycket här, säger han.

Kommunens krisstöd aktiverades

Nationella bombskyddet fanns på plats under dagen för att undersöka det misstänkta föremålet.

Vid 11-tiden fanns det ännu ingen information för när de boende kunde återvända från uppsamlingsplatsen tillbaka till sina hem.

– Vi har öppet här så länge det behövs och kommunens krisstöd är aktiverat, säger Vuk Vujovic, tjänsteman i beredskap vid Norrköpings kommun.

Hör honom berätta mer i klippet ovan.

Vid 13- tiden är avspärrningarna fortfarande kvar och insatsen pågår.

Varför tar det så lång tid?

– Det som tar tid är evakueringen och inrymningen. Det är ett flertal fastigheter och många människor, säger Mats Pettersson, presstalesperson vid polisen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilder från morgonens avspärrningar efter fyndet av det misstänkt farliga föremålet i Norrköping. Foto: Ulf Wigh/Wighsnews

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.