Kommunen: Ingen ska vara utan bostad

Uppdaterad
Publicerad

Enligt fastighetsvärden Thomas Gruber så är det ett 30-tal personer som måste lämna sina bostäder. Motala kommun har samtalat med Räddningstjänsten om ärendet och ska enligt socialchef Per-Olof Andersson kunna hjälpa de boende med en akut bostad.

– Principen är att vi inte sätter någon på bar backe. Det känns svårt att hjälpa så många samtidigt om det stämmer att det är 30 stycken personer som bor där. Men vi har kunnat förbereda för situationen, säger han.

Under insatsen i dag, fredag, så var det två socialsekreterare närvarande och kommunen har planerat med boendehjälp under helgen. Än så länge har ingen sökt efter hjälpen.

– Många av dem verkar klara sig själva under helgen. Men om vi behövs på måndag så står vi redo då, säger Per-Olof Andersson.

Måste få till en långsiktig lösning

De personer som bor hos Thomas Gruber och har en härkomst i ett annat land kan kommunen hjälpa ekonomiskt med att komma hem. Fram tills det blir aktuellt så erbjuder kommunen akuta boenden som man får söka dag till dag. Men de svenska medborgare som bor i fastigheterna behöver en långsiktig lösning nu.

– I det längre perspektivet så behöver de kanske hjälp av oss med att hitta en lösning med en hyresvärd. Ibland kan vi hyra lägenhet som vi sedan hyr ut i andrahand. Jag kan inte göra en bedömning av vilken hjälp de här personerna kan få just nu. Det måste göras en individuellt för varje person, säger Per-Olof Andersson.

Svår situation

Om det finns en risk för att flera personer står bostadslösa och att det blir protester likt den i Malmö vet inte kommunen.

– Det kan jag inte bedöma i nuläget, säger Per-Olof Andersson.

Är ni oroliga över läget?

– Ja, självklarklart är vi oroliga. Om det blir för många som behöver bostad så kan det bli svårt att lösa.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer