Kommunen smygfilmar bidragsfuskare – så här säger politikerna

Uppdaterad
Publicerad

Norrköpings kommun har i vissa fall smygfilmat invånare då de misstänker för att fuska till sig bidrag och ekonomiskt bistånd. Det skriver Norrköpings tidningar idag onsdag, i sin granskning av kommunens skärpta arbete mot bidragsfusk och fuskare.

Frågan är om det ingår i kommunens uppdrag och om det ens är lagligt?

Så här säger politikerna i Norrköping – se Kommunstyrelsens ordföranden Olle Vikmång (S) och oppositionsrådet Sophia Jarl (M) i videon ovan.

Under våren 2021 fattade kommunens politiker ett enhälligt beslut om att anställa en säkerhetsutredare med fokus på välfärdsbrott i Norrköpings kommun. Syftet var tydligt: att hitta de personer eller organisationer som orsakar kommunen kostnader genom bidragsfusk. 

Nu vittnar en person med insyn i verksamheten till tidningen NT att arbetsmetoderna varken håller sig inom kommunens uppdrag eller inom lagen.

Försäkringskassan och bidragsfusket 2021

Svenska myndigheter har varnat för att kriminella dränerar välfärdssystemet på stora belopp och när Försäkringskassan presenterade sin kontrollverksamhet för 2021 framgick det att en miljard kronor utbetalats på felaktiga grunder.

Försäkringskassan gjorde cirka 30 500 kontrollutredningar. Flest inom bostadsbidrag, föräldrapenning och vab. 

Cirka 6 000 kontrollutredningar ledde till polisanmälan.  

Ungefär en miljard kronor krävdes tillbaka, vilket är ungefär samma nivå som året före. 

850 miljoner kronor stoppades från att betalas ut felaktigt. 

Källa: Försäkringskassan 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.