Norrköping satsar pengar på ny flyglinje

Uppdaterad
Publicerad

Norrköpings kommun täcker eventuella förluster på den nya flyglinjen till södra Tyskland. Sammanlagt kan satsningen komma att kosta 25 miljoner kronor.

Flygplatsen i Linköping kan snart få konkurrens om europaresenärerna. På fredag öppnar den nya München-linjen från Norrköpings flygplats. Efter att linjen till Helsingfors stängde förra året, har reguljärflyget lyst med sin frånvaro i Norrköping. Nu gör man alltså återigen ett försök med en europalinje från Norrköpings flygplats.

Reguljärflyget har varit ett sorgebarn för Norrköpings flygplats. Genom åren har linjer till Köpenhamn, Helsingfors och just München lagts ner. Nu startar företaget BMI flygningar till München, med stöd av kommunen.

Hur mycket linjen kommer att kosta skattebetalarna är oklart. Enligt flygplatsens ordförande, socialdemokraten Göran Ferm, kommer kommunen att täcka upp eventuella förluster som BMI gör de första tre åren – maximalt 25 miljoner kronor. Samtidigt får man ta del av eventuella vinster under en femårsperiod.

– Idag finns det inga flygbolag som på egen risk startar den här sortens linje från små regionala destinationer, säger Ferm.

Är det här sista chansen?

– Nej, det tror jag inte, det finns fler chanser. Men den är väldigt avgörande, och det här är den bästa chansen vi kan få för närvarande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.