Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon hör du kriminalvårdschef Michael Romanovic och delprojektledare Anette Rask berätta mer om Skenäsanstaltens utveckling framöver. Foto: Tobias Holmqvist/SVT

Komplicerat projekt när Skenäsanstalten ska bli säkrare

Publicerad

Sedan 2019 har Skenäsanstalten utanför Norrköping varit en byggarbetsplats. Gamla byggnader har rivits för att ge plats åt större moderna lokaler för klienter och personal.

Nu väntar en ny utmaning när anstalten snabbt ska byggas om för att få en högre säkerhetsklassning.

Skenäs är i dag Kriminalvårdens största anstalt i säkerhetsklass 3 – en så kallad öppen anstalt – som snart kommer att ha plats för 285 klienter.

Men Kriminalvårdens behov av fler platser i slutna anstalter är akut. Därför tog myndigheten i slutet av förra året beslut om att Skenäs skulle byggas om till säkerhetsklass 2 på 18 månader.

– Samtidigt är Skenäs under uppbyggnad idag, säger Michael Romanovic, kriminalvårdschef i Norrköping.

”Allt ska hända samtidigt”

Fram till sommaren 2025 ska bland annat ett fjärde så kallat typhus färdigställas, anstaltens område stängslas in och en fordonssluss byggas, samtidigt som 30 nya helårstjänster ska rekryteras och samtlig personal utbildas.

Ett komplicerat projekt med tajta tidsramar och stora utmaningar.

– Ja, allt ska hända samtidigt, säger delprojektledare Anette Rask.

Se och hör mer i videoklippet här ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.