• Viktigt meddelande:

    En brand i centrala Järvsö i Ljusdals kommun orsakar kraftig rökutveckling. Alla i området uppmanas gå inomhus och stänga ventilationen. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se och hör här i klippet hur Linköping Konsert & Kongress tvingas tänka om och nu funderar på hybridmöten. Foto: Lena Liljeborg / SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Arrangören: ”Vi får slå på bromsen i stället”

Uppdaterad
Publicerad

Nästa vecka hoppas regeringen kunna tillåta en publik på 500 personer på konserter och evenemang – istället för de nu tillåtna 50. Enbart ett slag i luften som inte hjälper alls, menar de stora arrangörerna.

De stora konsert- och kongressarrangörerna i Linköping och Norrköping går fortsatt på knäna. En ökning till 500 personer gör inte så stor skillnad, menar Johan Rustan, vd på Linköping Konsert & kongress.

– Om vi ändå ska ha en meters distans mellan åskådarna i vår stora konserthall så kan vi bara ha 200 åskådare i en salong som tar 1200, och det är för lite för att kunna boka artister.

Se Johan Rustan om framtiden i klippet ovan.

För ett år sedan jobbade 61 personer på Linköping Konsert & Kongress. Nu är de enbart 40 och samtliga är permitterade och jobbar bara ibland.

– Konferenser skulle vi kunna ha, för där är publikreglerna annorlunda och luddigare, säger vd:n för Linköping Konsert & Kongress, Johan Rustan. Hör honom i klippet ovan. Foto: Lena Liljeborg / SVT

– Konferenser skulle vi kunna ha, för där är publikreglerna annorlunda och luddigare. Men inga företag vill ha stora konferenser i dessa tider.

Omsättningen blir i år drygt 30 miljoner mindre än ifjol.

Transportforum i januari med 1500 deltagare som man arrangerat sedan 1988, blir nu digitalt.

På Louis De Geer Konsert & Kongress

I Norrköping är alla de 28 anställda permitterade, utom de som jobbar med sälj och marknad.

– De föreställningar som flyttades från våren till hösten flyttas nu från hösten till nästa år, säger vd Liselotte Andersson. Vi räknar med att gå elva miljoner kronor back i år.

Symfoniorkestern

– Vi har laddat för att få öppna för mer publik, men nu får vi slå på bromsen istället, säger Agneta Lindmark Thomas pressansvarig på Symfoniorkestern.

Symfoniorkestern har inga varsel eller permitteringar utan har istället spelat in digitala konserter och diskuterar nu om de ska börja släppa in 50 personer på dessa konserter.

Ska hybridmöten kunna ersätta en tom Crusellhall? Foto: Lena Liljeborg / SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer