Foto: Lars Pehrson/TT

Kvinnlig könsstympning uppmärksammas världen över

Uppdaterad
Publicerad

Trots att könsstympning varit förbjudet i Sverige sedan 1982 fortsätter övergreppen och lagen har endast resulterat i tre fällande domar. Idag uppmärksammas frågan internationellt, så även i Linköping.

Förutom den fysiska smärtan som stympningen innebär så drabbas många flickor och unga kvinnor även psykiskt av övergreppen.

– Att bli utsatt av en anhörig eller omvårdnadsperson som initierar det här gör ju att barn kan känna sig svikna och förrådda och få svårt med tillit, säger kurator Barbro Andersson.

– På Ungdomshälsan finns all hjälp att få, säger kurator Barbro Andersson. Foto: SVT

Skolan är viktig

Länsstyrelsen i Östergötland anordnade idag en konferens med föredrag om forskning inom området, men också hur skolan kan arbeta förebyggande.

– Skolan är en otrolig viktig aktör. Det är där som barn och unga finns under dagarna, så det finns stora möjligheter att jobba mot könsstympning och hedersrelaterat våld och förtryck i skolan, säger Maha Eichoue, Länsstyrelsen Östergötland.

Under den internationella dagen mot kvinnlig könsstympning anordnades en konferens i Linköping. Foto: SVT

Det finns hjälp

Region Östergötland har tillsammans med länsstyrelsen nu tagit fram ett program hur de ska hjälpa utsatta flickor. För det finns hjälp att få.

– På Ungdomshälsan finns det ju både barnmorska, kurator, psykolog och gynekolog. Man kan träffa alla yrkeskategorier beroende på hur man mår och vill ha hjälp med, säger kurator Barbro Andersson.

6:e februari är den internationella dagen mot kvinnlig könsstympning

Den internationella dagen mot kvinnlig könsstympning instiftades för 15 år sedan, när 30 afrikanska länder samlades i syfte att tillsammans arbeta för att kvinnlig könsstympning skall avskaffas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.