Genrebild på värphöns. Foto: Gunnar Lundmark/SvD/TT

Fågelinfluensa bland värphöns på Gotland – första gången under sommaren

Uppdaterad
Publicerad

Fågelinfluensa har konstaterats på en värphönsanläggning på Gotland. Detta visar provsvar från Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA.

– Fågelinfluensa har drabbat vilda fåglar i olika delar av landet och nu har smitta konstaterats på en tamfågelanläggning. Detta är första gången vi har fågelinfluensa på en kommersiell fjäderfäanläggning under sommartid, säger Katharina Gielen, smittskyddschef på Jordbruksverket, i ett uttalande.

Enligt Jordbruksverket är det alltid är viktigt för djurägare, oavsett storlek på anläggning, att minimera kontakt med vilda fåglar.

Gotland

Ovanligt under sommaren

Utbrott under sommartid är inte vanligt bland tamfåglar, utan ses oftast under vintern.

– Även om fågelinfluensavirus överlever sämre i sol och värme vilket minskar risken för smittspridning, så kan smitta spridas från vilda fåglar till tamfjäderfä även sommartid vilket det aktuella utbrottet visar, säger Maria Nöremark, biträdande statsepizootolog på SVA.

Skyddszon runt gården

De smittade fåglarna på Gotland kommer att avlivas och de aktuella byggnaderna saneras. Jordbruksverket har upprättat en skyddszon på tre kilometer runt den drabbade besättningen samt en övervakningszon en mil runt den drabbade gården.

Så vet du att fågeln har fågelinfluensa – ornitologen Mats Olsson förklarar:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ornitologen Mats Olsson var med och hittade en tordmule som var smittad av fågelinfluensa. Foto: SVT/Privat

Smittskyddsrekommendationer kring fågelinfluensa

  • Fjäderfäproducenter och hobbyhönsägare bör gå igenom sina smittskyddsrutiner för att förhindra introduktion av fågelinfluensavirus från vilda fåglar eller deras träck. Foder och vatten ska ges inomhus eller under tak. Vid tecken på sjuklighet eller ökad dödlighet är det viktigt att ta kontakt med veterinär.
  • Hundar och andra husdjur bör inte komma i kontakt med sjuka eller döda fåglar. Hundar bör också hållas i koppel i områden med omfattande sjuklighet och dödlighet hos vilda fåglar.
  • Folkhälsomyndigheten bedömer risken för smitta till människa som mycket låg, men som en generell regel bör man ändå undvika kontakt med sjuka eller döda fåglar och djur.
  • Du som ändå behöver hantera döda fåglar uppmanas att använda handskar och tvätta händerna efteråt.
  • Fortsätt rapportera in fynd av sjuka eller döda fåglar till Statens veterinärmedicinska anstalt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet