Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sett till mängden vatten så blir det Gotlands största insjö. Foto: Patrik Widegren

Konstgjord sjö skapas i Slite – blir Gotlands största

Uppdaterad
Publicerad

Om 40 år har Gotland fått en ny, centralt placerad sjö i Slite. Det blir det långsiktiga resultatet när brytningen avslutas om tio år i det stora kalkbrottet.

Heidelberg Materials (före detta Cementa) har i dagsläget två stora kalkbrott på Gotland. När man nu ansöker om ett nytt 30-årigt bryttillstånd så lyfter man också frågan om att sluta bryta sten i det så kallade västra brottet och endast bryta vid Filehajdar.

Påverkar grundvattennivåerna

År 2034 är planen att avsluta verksamheten i västra brottet och låta det vattenfyllas. Så småningom blir det Gotlands volymmässigt största insjö.

– Jag tror att redan om 40 år kan vi se en sjö här som är relativt färdigutvecklad. Den kommer att ha påverkan på grundvattennivåerna runt om i Slite. Men det är jättesvårt att förutspå eftersom vi har klimatförändringar som sker också. Så exakt vilket resultat vi har jämfört med idag, det vet vi inte, säger Matilda Hoffstedt, fabrikschef på Heidelberg Materials i Slite.

Se mer om den nya sjön i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.