”Vi fick åka ner till byn och sitta utanför affären och ringa”, berättar Åsa Strandberg, egenföretagare i Österbymo. Foto: SVT

Kopparnätet läggs ned – ”Billigare att flytta huset”

Uppdaterad
Publicerad

På många håll stängs det gamla telefonnätet ned innan fibernät har byggts. Det ställer till det för många abonnenter. I Österbymo fick Åsa Strandberg åka ner till affären för att kunna ta telefonsamtal riktade till sin verksamhet.

De kopparledningar där våra telefonsamtal har kopplats hittills är gamla och slitna och behöver därför mycket service.

Fibernät är det som ska ersätta på många håll på landsbygden. Ett problem är dock att fibernätet ibland inte hinner byggas innan det gamla kopparnätet stängs av.

Åka ner till byn för täckning

Redan för fyra år sedan stängdes kopparnätet av till Kalvefalls gård utanför Österbymo i södra Östergötland.

– Vi fick åka ner till byn och sitta utanför affären och ringa, berättar Åsa Strandberg för SVT Nyheter.

Gården är väldigt beroende av att ha en fast telefon eftersom det drivs turistverksamhet med islandshästar. Mobilnätet var inte att lita på och följden blev att man missade kunder.

”Vid plommonträder där brukar det vara täckning” – se inslaget här

Tillslut fick gården tag i en person som var kunnig och som berättade för dem att de skulle kunna få kontakt med en mast i Kisa – om de byggde en 18 meter hög mast.

– När jag frågade vad det kostade dröjde han en stund och sen sa han att ja, det är nog billigare att flytta huset, säger Olle Forsell, Kalvefall.

Möjligheten försvann med kopparnätet

Alla drabbas naturligtvis inte lika hårt som Kalvefalls gård, men det är inte ovanligt med ett visst gnissel.

I Hävla i Finspångs kommun försvann kopparnätet sista november 2016. Fredrik Nygren hade sin internetuppkoppling via ADSL i telefonjacket. När kopparledningarna stängdes av försvann den möjligheten.

– Vi fick ju skaffa mobilt bredband helt enkelt, berättar Fredrik.

Kostar närmare 20 000 kronor

Det mobila bredbandet har dock en begränsning på hur mycket man kan surfa. Fredrik och hans sambo tittar mycket på film via nätet och en månad var surfutrymmet slut när det var tre dagar kvar av månaden. Då hade de inte längre någon tillgång till internet.

Hävla kommer att få en snabb fiberanslutning, men en del av Hävlaborna tycker att kopparnätet gott kunde ha fått vara kvar tills fibernätet var utbyggt och klart.

Fibernätet är förresten inte heller gratis. Anslutning av en villa kostar 19.900 kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer