Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag har aldrig någonsin varit med om det här förut”, säger lantbrukaren Håkan Svensson, som har marker i Boxholm. Foto: SVT/ Magdalena Moreno

Kor i Östergötland döda efter knottattacker – förgiftats av för många bett

Uppdaterad
Publicerad

Flera kor i Östergötland har dött under våren efter att de blivit bitna av knott. Att detta sker är ovanligt och det kan, enligt SVA, nu bli aktuellt att ta fram ett informationsmaterial.

Det var Corren som var först med att berätta om knottattackerna som lett till att kor har dött hos flera lantbrukare. En av de som drabbats är Håkan Svensson utanför Boxholm.

– Jag släppte ut på bete den fjärde maj. Den sjätte maj var två stycken redan döda, säger han.

Ta fram informationsmaterial

Anders Lindström, myggforskare på Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) säger till SVT att knott är kända för att kunna orsaka dödsfall, vanligast är förgiftning via insektens saliv.

Myndigheten har blivit kontaktad om döda kor under våren.

Enligt Ylva Persson, statsveterinär, överväger SVA nu att ta fram ett informationsmaterial om knott, men säger också att det är svårt att fastställa orsaken till att ett djur dör. Och i de aktuella fallen har exakt dödsorsak inte kunnat fastställas.

– Toxinerna från knott går inte analysera. Djuren får en slags cirkulationssvikt och det kan uppträda även vid andra dödsfall, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.