Regionrådet Anders Härnbro (S) Foto: SVT

Här minskar kostnaderna för inhyrd personal

Uppdaterad
Publicerad

Region Östergötland är ett av fyra landsting i landet som minskar sina kostnader för inhyrd personal. Det visar den senaste rapporten från Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) som presenterades idag.

Region Östergötland började tidigare än många andra landsting och har sedan 2016  successivt fasat ut tjänster från bemanningsföretag.

– Det blir ju en bättre stabilitet och bättre vårdkvalitet, menar regionrådet Anders Härnbro (S).

Lägst i landet

Kostnaderna för inhyrd vårdpersonal i Östergötland är hittills i år 73 miljoner. Det är den lägsta siffran i landet och en minskning med 23 procent jämfört med förra året.

– Speciella insatser har ju varit att vi försökt anställa fler ST-läkare och AT-läkare. På sjuksköterskesidan har vi jobbat mer med utbildningsplatser.

Men han medger att det under en omställningsperiod blir mer slitsamt för den kvarvarande personalen att få verksamheten att fungera.

Dispenser även i fortsättningen

Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har som mål att vara oberoende av inhyrd personal senast första januari 2019. Här i regionen har man redan infört ett stopp för hyrpersonal, men med vissa dispenser. Så kommer det att vara även efter årskiftet.

– Man måste vara flexibel i det här arbetet också, säger Anders Härnbro.

Se hela inslaget i SVT PLAY

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer