Foto: Jeppe Gustafsson

Räddningstjänsten om väderkaoset: ”Fruktansvärt”

Uppdaterad
Publicerad
På onsdagen varnade SMHI för mycket hård vind i Östergötland.
Sen smällde det rejält. Tidigt på torsdagskvällen hade räddningstjänsten åkt på minst 30 larm.
– Det är fruktansvärt. Så nära kaos man kan komma, säger Stefan Hagdahl, inre befäl vid räddningstjänsten.

Tidigare under dagen meddelade Trafikverket att Tjustbanan och Stångådalbanan stängts av på grund av hårda vindbyar. SMHI gick redan på onsdagen ut och varnade för mycket hård vind – dvs vindbyar från 21 m/s upp till 25 m/s – i Östergötland.

På torsdagskvällen smällde det till.

I Motala hade kapell och bakdörr från en lastbil flugit av och hamnade på riksväg 50. I Norrköping blockerades länsväg 1175, då ett träd fallit över vägen.

I Borensberg i Motala orsakade också omkull vältna träd stop på Husebyvägen och i Vadstena har taket på badhuset börja blåsa bort och räddningsenheter från Vadstena och Motala arbetar på plats.

– Det är fruktansvärt, vi har haft minst 30 larm och då har vi fått prioritera, vi har fått ta larmen om träd på E4 där det är riktigt krisigt. Plus det vanliga som hör till vardagen, det är bränder och bilolyckor. Det är så nära kaos man kan komma just nu, säger Stefan Hagdahl, inre befäl vid räddningstjänsten i Östra Götaland.

På sina håll är det också strömlöst 1 678 av Eons abonnenter i Östergötland var utan ström vid 18-tiden på torsdagen. Det ska även ligga träd över E4:an i höjd med Norrköping södergående riktning, enligt larm från SOS.

Vid nio på kvällen hade det lugnat sig med betydligt färre larm orsakade av vädret..

– Det börjar bli lite lugnare, det var otroligt mycket larm tidigare. Vi har betat av och jobbat ifatt nu så nu är vi ganska i fas, säger Stefan Hagdahl.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer