Arkivbild på JAS 39 Gripen som flyger över havet. Foto: TT

Kraftiga smällar skakade Gotland – berodde på skarp insats med stridsflyg

Uppdaterad
Publicerad

På vissa delar av Gotland hördes två kraftiga smällar strax efter klockan 13 på söndagen. Nu har flygvapnet bekräftat att det rörde sig om en skarp insats som inte var kopplad till en pågående övning, något som Hela Gotland var först med att berätta.

– Det var ljudbangar som hördes och det handlade om en skarp insats med två JAS 39 Gripen. Jag kan dock inte gå in på detaljer kring vad det handlade om för typ av insats, säger Louise Levin, kommunikationschef hos Flygvapnet, till SVT Nyheter Öst.

Till P4 Gotland säger Louise Levin att det inte handlar om en kränkning av svenskt luftrum.

Planen som hördes så ljudligt över Gotland tillhör Försvarsmaktens incidentberedskap. Den står beredd att starta och vaka över landets gränser dygnet runt, alla dagar på året. Incidentberedskapen har varit igång sedan 1952.

Även den 9 april var svenska, och då också tyska, stridsflygplan i luften då ett ryskt signalspaningsflygplan var inne i den svenska flyginformationsregionen. Enligt Försvarsmakten är det normalt att man går upp och visuellt identifierar när någon flyger där.

Det tyska flygvapnet publicerade en bild på händelsen den 9 april på X. Foto: Faksimil X

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.