Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SAAB

Kraftigt orderlyft för Saab

Publicerad

Försvarsindustrikoncernen Saab redovisar en rörelsevinst på 654 miljoner kronor för första kvartalet, upp tio procent jämfört med samma period i fjol.

Omsättningen steg med 1,4 procent till 9,2 miljarder kronor, medan orderingången lyfte med 38 procent till 8,1 miljarder kronor.

Aktien var ned något vid börsöppningen, men vände till plus någon timme in i handeln. Hittills i år har Saabs aktie rusat med nära 70 procent, med det mesta av ökningen sedan den ryska invasionen inleddes.

Linköping

Bolagets vd Micael Johansson skriver i rapporten att den ökande oron i omvärlden gör att bolaget, liksom många andra, ser fortsatta utmaningar i leverantörskedjan.

Samtidigt skriver bolaget att man står redo att leverera på ”kundernas ökande behov” och hänvisar till att det förändrade säkerhetsläget i Europa har lett till att flera länder, inklusive Sverige, har utökat sina försvarsbudgetar.

”Men med tanke på branschens långsiktiga natur så kan framtida förväntade försäljningstillväxt ta lite tid”, skriver Micael Johansson.

Bolaget håller fast vid sin prognos om en försäljningsökning på 5 procent för helåret.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet