Kraftigt regn över Östergötland – varning för höga flöden

Publicerad

På kort tid har Östergötland på sina håll drabbats av stora regnmängder. SMHI:s klass 1 varning för regn är borttagen, men nu varnar myndigheten istället för höga flöden. Söderköpings ån har till exempel rest sig nästan en meter.

Under onsdagskvällen tvingades räddningstjänsten ge sig ut och förtöja om båtar i ån för att de inte skulle ryckas loss när nivåerna höjdes kraftigt. Men nu under torsdagen beskriver räddningstjänsten i Östra Götaland läget som lugnare.

– Vi förlängde tamparna på båtarna. Men det är lugnare idag för vår del. Vi har inget uppdrag just nu som vi är ute på, däremot hjälper vi till en del i västra Sörmland som har det betydligt värre, säger Lennart Ågren, inre befäl vid räddningstjänsten.

Söderköping

Enligt räddningstjänsten har flödet kulminerat i de flesta små vattendragen i Östergötland. Men några kan fortsätta stiga och kulminera nu under torsdagen.

Se bilder från Söderköpingsån i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Söderköping

Mer i ämnet