Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Det har pågått under en längre tid, säger Karl Öhlander, kommundirektör i Valdemarsviks kommun. Hör mer i klippet. Foto: Valdemarsviks kommun/ TT/Naina Helén JåmaVisa alla (2)
Visa alla (2)

Anställda larmar om omfattande trakasserier i Valdemarsvik

Uppdaterad
Publicerad

Anställda inom Valdemarsviks kommun larmar om omfattande trakasserier, oro och otrygghet till följd av det som skrivs i sociala medier om kollegor och chefer.

Enligt kommunstyrelsens ordförande Mattias Geving (S) handlar det om smutskastning av enskilda tjänstepersoner och återkommande kritik som i dessa slutna forum inte kan bemötas eller besvaras.

– Det är en kombination av olika kommunala beslut som klankas ner på men det handlar också om personliga påhopp, säger Mattias Geving (S) till SVT Nyheter Öst.

”Först och främst; Kritik är bra. Det offentliga Sverige, våra myndigheter, kommuner och beslutsfattare ska granskas – det är viktigt i en stark demokrati. Men kritik måste bygga på sakliga grunder och ges i rätt forum. Båda sidor måste få komma till tals och någonstans måste man sätta punkt”, skriver kommunen på sin sajt.

Den senaste månaden har problemet förvärras och kommunen har fått kraftiga signaler om omfattande arbetsmiljöproblem.

”Vi känner stor oro för att vi kommer att tappa viktig kompetens när medarbetare som idag upplever arbetsmiljön som ett stort problem utifrån den utsatthet och den kritik som riktas mot dem och kollegor i sociala medier, väljer att lämna Valdemarsvik”, skriver kommunstyrelsens ordförande vidare på kommunens sajt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Valdemarsvik

Mer i ämnet