Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Vattenskoteråkning sker ofta nära land och på platser där människor vistas, till exempel vid badplatser och i hamnar. Det ökar risken för olyckor, säger Transportstyrelsens enhetschef Anna Petersson. Foto: Mimmi Moberg/SVT

Trots kommande krav – ingen rusning efter vattenskoterkörkort

Uppdaterad
Publicerad

Den 1 maj 2022 blir det obligatoriskt med förarbevis för att köra vattenskoter. Redan i somras blev det möjligt att utbilda sig och hittills har 43 östgötar tagit förarbeviset.

Enligt färska siffror från Transportstyrelsen utbildade sig totalt 772 svenskar till certifierade vattenskoterförare mellan den den 1 juli och 5 oktober i år. Nästan hälften av dem bor i Norrland.

– Det är lite överraskande att intresset för utbildningarna är så stort i just den norra delen av landet. En teori är att den som kör snöskoter på vintern kanske vill fortsätta köra skoter på sommaren, men då istället på sjön, säger Anna Petersson i ett uttalande.

Störst har intresset varit i Västernorrland där 143 tagit förarbeviset.  Men på Gotland har intresset varit svalast i landet, här har ingen valt att ta körkort för vattenskoter.

Hör Transportstyrelsens enhetschef Anna Petersson berätta mer om intresset att utbilda sig i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer