• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bergsjö i Nordanstigs kommun, Gävleborgs län. Det brinner i en villa i Bergsjö i Nordanstigs kommun. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Räddningsledaren uppmanar också allmänheten att hålla sig borta från platsen där det brinner. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Lantbrukaren Per kräver skyddsjakt på varg

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan kom nyheten att vargparet i Långbogenreviret norr om Roxen föryngrat sig och fått minst två valpar. SVT Nyheter Öst kunde också berätta att en tredje vargattack skett veckan innan. Nu höjs röster för att länsstyrelsen måste tillåta skyddsjakt mot vargparet.

I maj skedde en vargattack mot en fårbonde norr om Ljungsbro med åtta döda får. I augusti dödades 14 får väster om Finspång och förra veckan dödades en årskviga norr om Roxen. Per Frännek har kvigor i den norra delen av det så kallade Långbogenreviret och han menar att länsstyrelsen borde vara mera generösa med att tillåta skyddsjakt.

På länsstyrelsen i Östergötland har de ännu inte tagit ställning till vad som ska hända med vargparet i Långbogenreviret. Å ena sidan finns en rekommendation att skyddsjakt ska övervägas om samma varg eller vargar gjort tre attacker mot tamdjur, å andra sidan vill myndigheterna att flera vargar ska etablera sig söder om de vargtäta länen Dalarna och Värmland.

Varg i Östergötland

Men att vargparet Långbogenreviret är mera skyddsvärda när de nu fått valpar är ingen självklarhet.

– Det kan jag väl inte direkt säga. Vi får se hur vi ska förhålla oss till det, säger Mia Kjällander, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen.

Inte heller på frågan om hur länsstyrelsen ska garantera att inget händer med vargparet innan länsstyrelsen beslutat vad som ska ske finns det i dagsläget något svar på.

– Inte för dagen, säger Mia Kjällander.

Det som närmast sker är att länsstyrelsen inleder den årliga rovdjursinventeringen med start 1 oktober.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Varg i Östergötland

Mer i ämnet