Kyrkofullmäktiges ordförande Helena Cimbritz, partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan, POSK. Foto: SVT

Beslut skjuts upp om krematoriet i Norrköping – igen

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagkvällen skulle kyrkofullmäktige i Norrköping genomföra omröstning om krematoriet. Ska det rustas upp eller flyttas till Linköping? Men efter att nya fakta lagts fram under kvällen blev det inget beslut, och frågan gick tillbaka till kyrkorådet.

Kyrkorådet i Norrköping har tidigare lagt ett förslag om att stänga ner krematoriet i Norrköping och istället skriva avtal med Linköpings pastorat.

Orsaken är att kremeringsutrustningen är dålig och behöver bytas ut. För att säkerställa miljökraven och arbetsmiljön skulle man behöva investera närmare 60 miljoner kronor i en renovering och ombyggnad, vilket kyrkorådet anser är för mycket.

Beslutet skulle redan ha tagits i april under kyrkofullmäktiges sammanträde, men kyrkofullmäktiges ordförande Helena Cimbritz sköt då upp frågan till september.

Inget beslut

Under onsdagskvällen skulle då en omröstning hållas i frågan, men inte heller den här gången blev det något beslut.

–  Det var en livlig diskussion och stort engagemang från alla ikväll. Men det slutade med en votering som gick till återremiss och skickar tillbaka ärendet till kyrkorådet, säger Helena Cimbritz, kyrkofullmäktiges ordförande.

Orsaken till att frågan skickas tillbaka är att det under mötet presenterades mer fakta och nya aspekter, från Johan Hermelin, som har haft ansvaret för utredningen om krematoriet.

– För många blev det en utveckling av det som man redan visste, men gav också en annan inblick på hur komplex den här frågan faktiskt är. Och det var nog det som avgjorde varför vi tog det beslutet om återremiss, säger Helena Cimbritz.

LÄS MER:  Dags för avgörande i striden om krematoriet

Krematoriet i Norrköping Foto: SVT/ Carl Larsson

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer