Region Gotlands krisledningsstab aktiverats på grund av kriget i Ukraina. Foto: SVT

Region Gotland har aktiverat sin krisledningsstab

Uppdaterad
Publicerad

Regionen hanterar just nu en stor mängd frågor kopplat till Rysslands invasion av Ukraina. Frågorna rör dels det säkerhetspolitiska läget men också flyktingsituationen. På grund av detta har krisledningsstaben aktiverats.

Det meddelar regionen via ett pressmeddelande.

Även om Försvarsmakten bedömer risken för ett väpnat angrepp mot Sverige som lågt, gör det allvarliga säkerhetspolitiska läget i Europa att regionen behöver öka sin motståndskraft och ta ett ökat ansvar för att säkerställa samhällets funktioner.

Ukrainakrigets påverkan på Östergötland och Gotland

Dessutom pågår en flyktingkris där EU beslutat om att massflyktsdirektivet ska appliceras. Regionen har sedan vecka 10 aktiverat den centrala krisledningsstaben.

– Vi har tät kontakt med flera myndigheter, bland annat Länsstyrelsen, Försvarsmakten, Migrationsverket och Polisen, säger beredskapschef Rikard von Zweigbergk Region Gotland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ukrainakrigets påverkan på Östergötland och Gotland

Mer i ämnet