Sönderskjutet bostadshus i Ukraina. Visas på utställningen Meanwhile in Ukraine. Foto: Olena Shovkoplia

Krigsbilder från Ukraina på Flygvapenmuseum

Publicerad

Ett nytt samarbete ger Armémuseum i Stockholm och Flygvapenmuseum i Linköping tillgång till en fotodatabas med bilder från det pågående kriget i Ukraina. Några av dem visas redan nu i utomhusutställningen ”Meanwhile in Ukraine”.

Bilderna kommer från Nationalmuseet för Ukrainas historia under andra världskriget i Kiev som Statens försvarshistoriska museer, SFHM, nu fördjupar samarbetet med.

Utställningen kan beskådas till omkring sista november och den ska eventuellt förlängas, uppger Sara Krüger, kommunikationsstrateg hos SFHM.

Bild från utställningen Meanwhile in Ukraine. Foto: Olena Shovkoplia


”Vi har haft ett samarbete mellan våra museiinstutioner i över 20 år, men i och med Rysslands invasion av Ukraina i februari i år har samarbetet intensifierats och nu blivit formaliserat. Partnerskapet ser jag som en ära” säger Helene Rånlund, överintendent för SFHM, i ett pressmeddelande.
De svenska museerna och det ukrainska ska låna föremål och fotografier ur varandras samlingar för gemensamma utställningar, allt för att ”berätta och skapa samtal” kring hur krig påverkar samhället.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Linköping

Mer i ämnet