Det ombyggda pumphagelgeväret som kriminalvårdaren hade med sig var laddat. Foto: Polisen

Kriminalvårdare greps med laddat hagelgevär – åtal väntar

Uppdaterad
Publicerad

En man i 25-årsåldern anställd av Kriminalvården kommer att åtalas för grovt vapenbrott efter att ha gripits av polis i stadsdelen Skäggetorp i Linköping i början av juli.

Den misstänkte – som arbetar på Hall, en av landets tyngsta anstalter – ska ha färdats i en bil med övertejpad registreringsskylt och haft ett ombyggt, skarpladdat pumphagelgevär med sig.

– Den första tanken är att detta skulle ha en koppling till hans anställning, men vi har inte lyckats hitta något som styrker det. Vi har vänt och vridit på varje sten, säger chefsåklagare Eva Nemec Nordh till Nyhetsbyrån Siren.

Linköping

Mannen erkänner omständigheterna i fallet, men anser inte att brottet ska rubriceras som grovt.

Åklagaren kommer även att åtala honom för våldsamt motstånd mot de ingripande poliserna, samt för ett separat fall av vapenbrott. Detta då en start- och knallpistol, som han saknade licens för, hittats vid en genomsökning av hans bostad.

Ombyggt hagelgevär

Det var natten till lördagen 6 juli som en polispatrull kontrollerade mannen. Han hade licens för geväret i dess ursprungliga form, men inte efter att det byggts om, menar chefsåklagaren. Ingripandet mot honom föll sig naturligt, anser hon.

– Står du med din bil mitt i natten i det här området med omgjorda registreringskyltar så blir du intressant för polisen, säger Eva Nemec Nordh.

Huvudspåret har varit att resan till Linköping inte varit slumpmässig, som mannen själv hävdat. Åklagaren beskriver utredningen som ”väldigt intensiv”.

– Det finns omständigheter som talar för att det handlat om en planerad resa, men det exakta syftet har inte gått att utröna. Jag menar att hans egen version inte går ihop, och stöder mig på indicier för att motbevisa den, säger Eva Nemec Nordh.

Mannen sitter i häkte och har varit frihetsberövad sedan gripandet i juli.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet