– Huvudskälet till utbyggnaden är att vi idag har en situation i svensk kriminalvård där våra anstalter och häkten är fulla – med allt vad det innebär, säger Johan Molinder, chef för Skänningeanstalten Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Kriminalvården bygger ut – satsar på anstalter i Östergötland

Uppdaterad
Publicerad

Kriminalvården planerar att bygga ut fängelser och häkten på 13 orter i landet med 1100 nya platser. Bland annat vill man satsa på anstalterna Skenäs och Skänninge i Östergötland och öka kapaciteten med 86 respektive 96 platser.

Generaldirektören Nils Öberg skriver på Dagens Nyheters debattsida att Kriminalvården fattar beslut under tisdagen om att öka kapaciteten på sammanlagt 13 orter med 900 anstaltsplatser och 200 häktesplatser inom en tioårsperiod.

Skenäs kommer få 86 nya platser och Skänningeanstalten 96 nya platser.

– Huvudskälet är att idag har vi en situation i svensk kriminalvård där våra anstalter och häkten är fulla – med allt vad det innebär, säger Johan Molinder, chef för Skänningeanstalten till SVT Öst.

”Antalet intagna kommer att öka”

Drygt 4.000 personer sitter idag på landets anstalter. Men den siffran var betydligt högre för tio år sedan, då var det över 5.000 personer som satt inspärrade. Trots det så saknas det alltså platser idag.

– En del anstalter har lagts ner och några har tidigare haft en dubbelbeläggning i stor omfattning. Det har funnits olika sätt att hantera de här frågorna. De prognoser vi räknar på nu visar att antalet intagna kommer att öka, säger Johan Molinder, chef för Skänningeanstalten.

Föreslår alternativ till fängelsestraff

Generaldirektören Nils Öberg föreslår alternativ till fängelsestraff för att minska trycket, bland annat att den övre gränsen för straff med fotboja kan höjas från sex månader, och att systemet med samhällstjänst kan utvecklas.

Förutom Skenäs och Skänninge berörs anstalterna Hall, Kumla, Rödjan, Skogome, Storboda, Sörbyn och Österåker samt häktena i Borås, Halmstad, Gävle och Kristianstad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mjölby

Mer i ämnet