Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi skyndar oss på”, säger Niklas Bellström som ansvarar för civil beredskap på Kriminalvården. Foto: SVT/Linnea Burén

Spända världsläget – fler myndigheter krigsplacerar personal

Uppdaterad
Publicerad

Många myndigheter har dragit igång arbetet att krigsplacera sin personal i händelse av krig. Kriminalvården i Norrköping är en av beredskapsmyndigheterna som påbörjat arbetet.

I Sverige finns 60 beredskapsmyndigheter med särskild betydelse för samhällets civila beredskap – det är de 21 länsstyrelserna och 39 utvalda myndigheter. Den senaste tiden har allt fler myndigheter valt att krigsplacera sin personal i samband med det spända världsläget.

Kriminalvården på gång

En myndighet som just nu uppdaterar sin beredskapsplanering är Kriminalvården, som i en intervju med SVT Nyheter Öst nu meddelar att de kommer krigsplacera en stor del av sin personal.

– Vi kommer behöva kigsplacera den personalresursen som behövs för att bedriva den mest kritiska delen som är vårt grunduppdrag av verksamheten, säger Niklas Bellström, ansvarig civil beredskap Kriminalvården.

Varierande svar

När vi ringer runt till beredskapsmyndigheterna i Östergötland är svaren lite varierande kring hur långt man kommit i arbetet med att krigsplacera personal. Luftfartsverket, Transportstyrelsen och Sjöfartsverket påbörjade arbetet med att krigsplacera personal under 2018 efter ett regleringsbrev från regeringen.

– Sedan dess uppdaterar vi löpande vilka som blir krigsplacerade. Vi har krigsplacerat den personal vi behöver för att lösa de uppgifter vi har i behov av att lösa i händelse av krig. Mer än så kan jag inte säga, säger Christian Jälmestedt, samordnare civilt försvar på Sjöfartsverket.

Hör mer om kriminalvårdens beredskapsplaner och vilka anställda som berörs i videon ovan.

Vi påbörjade arbetet 2018 uppdrag i regleringsbrev. Vi har krigsplacerat som vi behöver för den verksamha sen 2018. Arbetets satte igång Det är 25 -30 procent av personalen. för, Peter Gustavsson, säkerhetschef Transportstyrelsen.

Krigsplacering

– En krigsorganisation är en aktörs organisation vid höjd beredskap. Viktiga verksamheter ställs om från fredstida inriktning, reglering och organisering till höjd beredskap och inriktning på uppgifter som har betydelse för totalförsvaret.

– Skyldigheten att tjänstgöra inträder först när regeringen beslutar om höjd beredskap och föreskriver om allmän tjänsteplikt.

– Allmän tjänsteplikt innebär att alla som bor i Sverige och är mellan 16 och 70 år kan kallas till att tjänstgöra i totalförsvaret vid höjd beredskap.

– Att vara krigsplacerad med allmän tjänsteplikt innebär att en person är ianspråktagen för att tjänstgöra under höjd beredskap.

– Ingen individ kan ha mer än en krigsplacering och tanken är att personen ska vara krigsplacerad i den verksamhet där den gör störst nytta för totalförsvaret.

De sex beredsskapsmyndigheterna i Östergötland är: SMHI, Transportstyrelsen, Sjöfartsverket, Luftfartsverket, Kriminalvården och Migrationsverket.

Niclas Bellström ansvarig för civil beredskap.

Kriminalvården blev en beredskapsmyndighet i höstas och fick i uppdrag att bli en del av totalförsvaret och krisberedskapet i Sverige.

Källa: MSB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.