Foto: Jessica Gow/TT

Kriminalvården väntar underskott med 400 miljoner

Publicerad

Kriminalvården väntas enligt sina egna beräkningar ha ett budgetunderskott på 400 miljoner kronor vid årets slut, skriver Sveriges Radio P4 Östergötland.

Myndigheten – med huvudkontor i Norrköping – kan nu tvingas dra ned på delar av sina huvuduppdrag, såsom arbetet för att minska återfall i brott bland klienterna.

Det väntade underskottet beror delvis på högre personalomsättning och högre beläggning på anstalter och häkten, samt de utökade transportuppdrag som Kriminalvården övertagit av polisen.

– Vi tog över transportverksamheten från framförallt polisen. Det uppdraget är inte finansierat ännu och därför ser vi det som ett uppdrag som vi måste hantera ofinansierade i det här skedet, säger Björn Myrberg, ekonomidirektör på Kriminalvården, till P4 Östergötland.

Myndigheten arbetar nu för att sänka kostnaderna – bland annat utreder de möjligheten att ha färre men större anstalter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer