Chefsåklagare Kristian Agneklev Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Kriminalvårdens utredning om händelserna kring pappans död är klar

Uppdaterad
Publicerad

Kriminalvårdens utredning om Esmeraldas pappas död i häktet är nu klar. Omständigheterna runt dödsfallet utreds både av polis och Kriminalvården. Den färdiga utredningen är nu lämnad till förundersökningsledaren.

– Det som är färdigt är den första delen i Kriminalvårdens internutredning. Den har jag fått ta del av men jag vill inte kommentera den eftersom det pågår en förundersökning och det råder förundersökningssekretess, säger Kristian Agneklev, chefsåklagare i Eskilstuna.

Kristian Agneklev är förundersökningsledare för den pågående utredning som polisen bedriver.

– Jag kommer ta del av de slutsatser som Kriminalvården har dragit så här långt. Sen får vi se hur den fortsatta hanteringen blir inom Kriminalvården och jag avvaktar även den. Vi går vidare med de åtgärder som vi har planerat inom ramen för förundersökningen, säger han.

Fördes mellan häktet och psykiatriska kliniken

Som vi tidigare har berättat så fördes den 44-årige pappan mellan häkte och psykiatriska kliniken i Norrköping. Han ska ha lidit av svår ångest, förvirring och drogabstinens.

Chefsåklagare Kristian Agneklev vill inte gå in närmare på pappans mående.

– Det väljer jag att inte kommentera. Det är en del av undersökningen och en viktig del i det underlag som vi har; hur han mådde och hur vi hanterade det, säger han. 

”Lite olika mål med vår utredning”

Kriminalvården ska nu bedöma om ärendet blir en fråga för personalansvarsnämnden och chefsåklagaren ska bedöma om det blir en fråga om att delge någon misstanke om brott.

– Så vi har lite olika mål med vår utredning, säger Agneklev.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Treåriga Esmeraldas död

Mer i ämnet