Efter skjutningarna – kriminella trötta på våldet i Linköping

Uppdaterad
Publicerad

Minst 16 skjutningar och totalt sex mord – på mindre än ett år. Områdespoliserna Maria Papanikolaou och Malin Kindgren Nissle ser tecken på att de kriminella ledsnat på våldet i Linköping.

– De är mer benägna att prata med oss nu, säger Maria Papanikolaou till SVT Nyheter Öst.

Den senaste tiden har det varit lugnt i Linköping. Det har inte skjutits i staden sedan slutet av januari, då en före detta ledare för X-team sköts till döds i stadsdelen Ekholmen. Enligt SVTs källor hade mannen nyligen betalat en halv miljon kronor för att få lämna gänget och det kriminella livet bakom sig.

I början av mars dömdes två män för mordförsöket på en 20-årig man i Ryd förra hösten – även i det ärendet finns en stark koppling till X-team.

Skjutvapenvåldet i Linköping

”Våldet har tagit ytterligare en nivå”

Områdespoliserna Maria Papanikolaou och Malin Kindgren Nissle är verksamma i Ryd. De har varit på plats vid flera av skottlossningarna som drabbat staden.

– Vi pratar med allmänhet, men också med personer som är med i kriminella kretsar. Vi hör att våldet har tagit ytterligare en nivå. De som rör sig i de här kretsarna har en ökad benägenhet att prata med oss nu när det dragit iväg ordentligt, säger Maria Papanikolao.

Enligt henne är även de kriminella trötta på situationen.

– Vi ser många som är trötta och ledsna på det här våldet som vi haft, säger hon.

Se när SVT Nyheter Öst besökte områdespoliserna på plats i Ryd och hör deras berättelse i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skjutvapenvåldet i Linköping

Mer i ämnet