I slutet av mars gjorde Arbetsmiljöverket en inspektion på biblioteket i Kisa. De brister som Arbetsmiljöverket fann handlade om säkerhet.
Kritiken rör till stor del själva rutinerna för vad personalen ska göra om det uppstår en hotfull situation. Biblioteken i Kinda har rutiner, men de måste vara nedskrivna och det måste finnas ett system som gör att alla i personalen känner till dem.
Ensamarbete vanligt på mindre bibliotek
Att helt undvika ensamarbete är svårt för små bibliotek, som exempelvis på biblioteken i Horn och Rimforsa. Istället gäller det att ha möjlighet att larma snabbt om en hotfull situation skulle uppstå.
I Kinda kommun finns ett larm som går till räddningstjänsten.
– Men det har vi aldrig behövt använda, säger bibliotekschefen Thomas C Ericsson.
Olika i små orter och större städer
Ericsson säger också att det är skillnad mellan bibliotek på små orter och i större städer. Ofta kanske personalen känner även stökiga personer på en liten ort och då blir inte situationen hotfull lika ofta.
I Norrköping har stadsbiblioteket tidigare haft problem med att onyktra och drogpåverkade personer har kommit in på biblioteket. Då startades en läsecirkel just för dessa personer. Biblioteket har också, åminstone tidvis, inhyrda vakter i lokalerna.
Personalen är van
I Linköping finns Regionbiblioteket i Östergötland och chef där är Kerstin Olsson.
– För de flesta är detta inget större problem, säger Olsson.
Hon menar att toleransen är ganska stor bland biblioteksanställda eftersom man vet att man arbetar i en offentlig lokal.
För biblioteken i Kinda gäller det nu att gå igenom rutiner för hotfulla situationer och fästa de på papper. Telefonnummer till kolleger ska också finnas i den ensamarbetandes mobiltelefon. Dessutom ska det larmsystem som finns till räddningstjänsten testas regelbundet så att man vet att det fungerar. Om biblioteket inte genomför detta kan Arbetsmiljöverket utfärda ett föreläggande om att vidta åtgärder.