Foto: Niklas Luks

Åklagaren kritisk mot frikännande dom i Hagebymålet

Uppdaterad
Publicerad

Hovrättens dom i de uppmärksammade Hagebymålet, som innebar frikännande av den huvudåtalade är direkt felaktig, menar chefsåklagaren Torsten Angervåg.

Chefsåklagare Torsten Angervåg begär nu att åklagarmyndighetens Utvecklingscentrum i Göteborg tittar på förutsättningar för ett överklagande av domen i Göta hovrätt.

”Jag anser att de gjort en felaktig slutsats”

– Jag anser att de gjort en felaktig slutsats. Det är klart att man ska acceptera att olika domstolar har olika uppfattningar. Men just i det här fallet har vi en ovanligt välskriven tingsrättsdom. Med tydliga moment som redogjort händelseförloppet och visat vem som gjort vad, säger Torsten Angervåg.

Skottdramat i Norrköping

Göta hovrätt frikände den huvudåtalade på samtliga åtalspunkter, medan Norrköpings tingsrätt dömde mannen till 12 års fängelse för dråp, försök till dråp och grov misshandel.

– Jag anser att hovrätten på ett tydligare sätt måste redovisa varför man har en annan uppfattning, säger Angervåg och tillägger att han dessutom påpekar hur rättegången i hovrätten genomfördes.

Viktiga frågor tappades

– Det gjordes inget formellt fel, men när det gäller vittnesbevisningen togs den inte upp i den ordning som gjordes i tingsrätten, vilket innebar att viktiga frågor tappades, säger Torsten Angervåg.

Vidare säger han att det är viktigt att betona att det inte handlar om en överklagan, utan en begäran om att undersöka eventuella förutsättningar för en överklagan.

Åklagarmyndighetens Utvecklingscentrum gör en förprövning om olika rättsfrågor, det handlar om grövre brott.

– Rättsavdelningen gör sedan en egen bedömning där de utgår från vad jag har skrivit tillsammans med rekommendationen från Utvecklingscentrum, säger Torsten Angervåg.

Ovanligt att större mål tas upp i Högsta domstolen

Samtidigt säger han att det är ovanligt att mål av den här omfattningen tas upp i högsta domstolen.

– Det är en mycket restriktiv prövning, det handlar om max 15 till 20 mål om året och det är ytterst sällan mål av större omfattning, säger chefsåklagare Torsten Angervåg avslutningsvis.  

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skottdramat i Norrköping

Mer i ämnet